Telefonszám

+36 22 505 808

Ilyen volt – ilyen lett 2. rész

Ilyen volt - ilyen lett 2. rész

Átlagosból ideális – Konyhafelújítás, avagy a praktikum csúcsra járatása

Egy jól használható konyhában mindennek van helye és tere. Az ideális konyha ennél több, ott minden négyzetcentiméter szerephez jut, minden bútorelem meghatározott funkcióval bír, és mindig minden kéznél van.

A családi házba költöző család kérése az volt, hogy a nem túl tágas otthonukból varázsoljunk kényelmes teret. Ennek az izgalmas feladatnak az első lépése az átlagosnak mondható konyha újragondolása volt. A konyha esetében a komfortost értsük úgy, hogy a bútor funkcióbarát, kézre esnek az eszközök, az étel elkészítése közben pedig flottul mennek a dolgok, nem kell ide-oda táncolni, edényekkel egyensúlyozni két munkafolyamat között.

A konyha jellemzően praktikus helyszíne a lakásnak, a felújítás tervezési fázisában ezért a praktikum volt az elsődleges szempont.

konyha előtte
konyha előtte 2

Konyhából családi élettér

Az évek során beláttuk, hogy az otthonfelújítás akkor zárul a legnagyobb elégedettséggel, ha lakberendezőként a tervekre a család mindennapjait is felskicceljük. Az egyedi igényekhez igazított konyhabútor megtervezéséhez először is a családdal közösen végiggondoltuk konyhai életük jellemzőit. Átbeszéltük, mi mindenre használják a konyhát, ki mit csinál, miként étkeznek, és milyen beépített konyhai eszközökre lehet szükségük. A cél az volt, hogy olyan teret hozzunk létre, amely nemcsak kiszolgálja, hanem meg is könnyíti a konyhai időtöltést.

A konyhabútor elemeinek elrendezését a munkafázisok sorrendjéhez hangoltuk. A frissen vásárolt zöldségek például futószalagszerűen haladnak végig azon az úton, amely a bevásárlótáskától a mosogatón át a hűtőig vezet. Az előkészületekhez használt munkapultot nem törtük meg a beépíthető tűzhely vagy a mosogató közbeiktatásával, ezeket mind a bútor másik „szárnyán” – a szintén beépíthető mosogatógéppel kiegészítve – egymás közelében helyeztük el. A konyhapult fölé hajolva a mennyezeti lámpa fénye rendre hátulról érkezik, így a pult többletvilágítását egy alsó és egy felső ledsor biztosítja.

konyha utána

Barátságos, praktikus

A konyhafelújítást meggyorsítandó a korábbi csempét nem vertük le, de elfedtük. A falat egy a pult színével megegyező burkolattal dobtuk fel, mellyel a konyhaablakot is körbefuttattuk, ami egyrészt egységessé varázsolja a teret, másrészt ellensúlyozza a magasfényű bútorlap miatti esetleges steril érzetet.

Egy mai konyhával szemben alapelvárás, hogy tárolóegységeiben is praktikus legyen. A konyhai eszközök és alapanyagok tárolására a pult alatti bútorrészekbe húzóajtóval nyitható rekeszeket terveztünk, melyek a szekrény teljes mélységében pakolhatóak, tartalmuk felülről nézve jól átlátható és könnyen hozzáférhető. Többé nem kell kipakolni a kislábasokat, hogy a nagyokhoz hozzáférjünk.

A konyhabútor felső polcrendszerének ajtajai homlokbarát módon felfelé nyílnak, és csillapított záródású pántokkal láttuk el azokat, így csendesen csukódnak – függetlenül attól, hogy mennyire jókedvű az, aki épp használja őket.

Beépített konyhai eszközök

A beépített konyhabútor előnye, hogy mindennek van megtervezett helye, így kevés dolog marad szem előtt, könnyű rendet tartani. A beépített fűszertartó nem foglalja a pulton a helyet, és a gondos tervezésnek köszönhetően a főzés minden fázisában kéznél lesz. A konyhai hulladék kifordítható tárolója jól hozzáférhető, a szelektív gyűjtő automatikusan záródó teteje pedig lehetőséget ad a kulturált hulladékgyűjtésre, és megelőzi a családi viták egy részét.

A Kovácsékhoz hasonló konyhánál egy dologra azonban érdemes felkészülni: miután elkészül, mindenki főzni akar majd.

Tetszik ez a konyha? Kattints, és nézd meg a többi munkánkat is itt!

Ha pedig nem akarsz lemaradni átalakításainkról, kövess minket Facebookon.

Comments are closed.